ماه گذشته ایران و ترکیه توافقنامه استفاده از ارزهای ملی خود در مبادلات دوجانبه را امضا کردند. این توافقنامه با هدف کنار گذاشتن هر چه بیشتر دو کشور از دلار و یورو و تسهیل گسترش مناسبات تجاری بین دو کشور امضا شد، بر اساس آنچه بین دو کشور به امضا رسید از این پس بانکها در ایران و ترکیه ریال و لیر را بسیار سادهتر از گذشته مبادله کرده و با این تصمیم هزینه ارزی مبادلات بین دو کشور کاهش مییابد. از سوی دیگر بانکهای دو کشور این امکان را خواهند داشت تا از نظامهای پرداخت بینالمللی در مبادله ریال، لیر استفاده کنند.
این اولین پیمان پولی دوجانبه با یک کشور خارجی است که به تایید روسای بانکمرکزی دو طرف میرسد. چندی پیش نیز خبر از آغاز دور تازه ای از مذاکرات برای اضافه کردن 60 کالا به لیست کالاهای ترجیحی شنیده شد. رضا کامی رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ترکیه در گفتگو با اگزیم نیوز در اینباره گفت: موضوع استفاده از پول ملی از چند سال قبل مطرح و دنبال می شد و بانک مرکزی دو کشور با این موضوع موافق بودند و حتی ال سی نیز در بانکهای دو طرف باز شده بود. لذا با توجه شرایط اقتصادی فعلی و اهمیت تجارت آزاد این هدف با جدیت بیشتری دنیال می شود. طبق توافق پیش بینی شده در این تفاهم نامه، ریال ایران و لیر ترکیه به راحتی قابلیت تبدیل به یکدیگر را خواهند داشت و این امر به کاهش هزینه های تبدیل و نقل و انتقالات وجوه ارزی برای تجار هر دو طرف، بدون نیاز به استفاده از ارزهای واسط منجر خواهد شد.
رضا کامی با تاکید بر اینکه این تصمیم به تسهیل و روان سازی تجارت بین دو کشور کمک شایانی خواهد نمود، گفت: ریال و لیر چندان تهدیدی برای ارزهای دیگر محسوب نمی شوند همچنین بخش زیادی از هزینه ها تحت عنوان کارمزد کاهش پیدا خواهد کرد.
وی خاطر نشان کرد: فعالان اقتصادی هر دو کشور شناخت بهتری نسبت به ارز کشور مقابل دارند و با آن نسبت به ارز های دیگر راحت تر کار خواهند کرد.
رئیس اتاق بازرگانی گفت: ضروری است که بخش های مالی دو کشور بايد حداقل برای مدت معینی نوسانات ارزی يكديگر را تضمین کنند تا فعالان اقتصادی بعد از اجرایی شدن این تصمیم با خیال راحت به فعالیت ادامه دهند.
رضا کامی با اشاره به اینکه ظرفیت 30 میلیارد دلاری تجارت ميان ايران و تركيه گفت: اين ظرفیت دست نیافتنی نیست چرا که اقتصاد ترکیه و ایران به صورت سیستماتیک مکمل یکدیگرند و نیازهای مختلفی از یکدیگر را رفع می کنند. در دولت های مختلف و برهه های گوناگون همواره این ظرفیت دیده شده و در مقطعی قبل از تحریم ها نیز حجم تجاری به بالای 22 میلیارد دلار رسید اما به دلایل مختلف از جمله مشکلات سیاسی و تحریم های طولانی نتوانستیم به این هدف دست پیدا کنیم در حال حاضر طبق آخرین آمارها حجم مبادلات تجاری ایران و ترکیه تا پایان شهریورماه امسال، هفت میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار بوده است که از این میزان، ۵ میلیارد و ۱۵۰ میلیون دلار صادرات ایران به ترکیه و دو میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار هم صادرات ترکها به ایران بوده است.
رييس اتاق مشترك ايران و تركيه به خبر افزايش ۶۰ قلم كالا به ليست تعرفه ترجيحي اشاره كرد و گفت: مذاكرات براي افزودن اين تعداد كالا به ليست كالاهاي داراي تعرفه ترجيحي ادامه دارد اما تاكنون اجرايي نشده است.قطعا اين اقدام بر توسعه تبادلات تجاري في مابين تاثير مثبت خواهد داشت.
نظر شما