هفتاد و یکمین نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی با حضور اعضا برگزار شد. در این جلسه مشکلات ناشی از حفظ قدرت خرید اسناد خزانه اسلامی موضوع آییننامه اجرایی بند (ه) تبصره 5 قانون بودجه 1396 مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت قرار شد برای رسیدگی به پیشنهادات جدید مطرح شده در این حوزه، کمیتهای با حضور اتاق ایران، بانک مرکزی، سازمان بورس، مجلس، سازمان برنامهوبودجه، خزانهداری کل کشور و کمیسیون اقتصاد دولت تشکیل شود.
در ابتدای این نشست رئیس شورای گفتوگو اخباری را در مورد ورود رئیسجمهور روسیه به ایران مطرح کرد. اما پیش از آن غلامحسین شافعی، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران از جمعبندی هیات رئیسه اتاق در خصوص تأسیس دفاتر بازاریابی در خارج کشور خبر داد و تشریح کرد: ایران نیز میتواند مانند جترو در ژاپن و کترا در کره جنوبی، دفاتر بازاریابی را در خارج از کشور ایجاد کند. به همین منظور راهاندازی 5 دفتر در 5 نقطه از دنیا در هیات رئیسه اتاق ایران مصوب شده است. در مرحله بعد فرآیند شناسایی بهترین نقاط برای تاسیس این دفاتر نهایی و اطلاع رسانی خواهد شد.
شافعی تصریح کرد: این دفاتر قادر هستند وضعیت حضور بازرگانان ایرانی در کشورهای مختلف به ویژه کشورهای همسایه را ساماندهی کنند.
وی دو درخواست از وزیر اقتصاد نیز داشت؛ دریافت نظرات بخش خصوصی در مورد سیاستگذاریها و تصمیماتی که دولت اتخاذ میکند که در قانون نیز آمده و برگزاری نشستی با حضور استانداران به عنوان روسای شوراهای گفتوگوی استانی و دبیران آنها با توجه به تغییر تعدادی از استانداران در دولت دوازدهم.
رئیس پارلمان بخش خصوصی همچنین با نگاه به تأکیداتی که دولت نسبت به صادرات دارد، از تأسیس دو دپارتمان در اتاق با محتوای صادراتی خبر داد. به اعتقاد وی تأسیس دپارتمانی با موضوع جذب سرمایهگذاری خارجی و دیگری با محتوای ساماندهی ظرفیت قابلتوجه ایرانیان خارج از کشور میتواند در بهبود شرایط صادراتی کشور اثرگذار باشد.
وضعیت بحرانی صادرات لبنیات ایران به عراق
حسین سلاح ورزی، نایبرئیس اتاق ایران و قائممقام دبیر شورای گفتوگو نیز به شرایط صادرات لبنیات ایران به عراق اشاره و تأکید کرد: متأسفانه طی اقدامی ناگهانی از سوی دولت عراق، تعرفه صدور لبنیات به این کشور از 5 درصد به 25 درصد افزایش پیدا کرد که موجب میشود این صنعت در داخل با معضل ورشکستگی مواجه شود، چراکه 75 درصد صادرات لبنیات ایران به عراق صورت میگیرد.
وی در ادامه این پیشنهاد را مطرح کرد که در مورد صنعت احداث نیز مانند بنگاههای کوچک و متوسط که برای دریافت تسهیلات جدید مستثنی شده و بدهیها و چک برگشتی آنها در نظر گرفته نمیشود، رفتار کنیم.
پس از بیان اخبار در جلسه، موضوع مشکلات ناشی از حفظ قدرت خرید اسناد خزانه اسلامی موضوع آییننامه اجرایی بند (ه) تبصره 5 قانون بودجه 1396 مورد بررسی قرار گرفت. در این مورد عدم پذیرش اسناد خزانه اسلامی در فرابورس، نرخ حفظ قدرت خرید، نبود عملیات بازار باز، خسارت ناشی از تنزیل، نبود مکانیسم اعطای سپردههای حسن انجام کار، عدم پذیرش هزینههای مالی مترتب بر اوراق به عنوان هزینه قابلقبول مالیاتی به عنوان مهمترین مشکلات در واگذاری اسناد خزانه اسلامی در سال 1396 مطرح شد.
دولت تدبیر و امید زمانی که مسئولیت اداره کشور را در دولت یازدهم برعهده گرفت با دهها میلیارد تومان بدهی مواجه بود که برای تسویه آنها تصمیم گرفت اسناد خزانه اسلامی منتشر کند و در اختیار بخش خصوصی قرار دهد. عمده طلبکاران دولت هم پیمانکاران بخش خصوصی هستند.
در این مورد 5 پیشنهاد از سوی دبیرخانه شورای گفتوگو مطرح شد؛ اول اینکه نرخ 8 درصد حفظ قدرت خرید تا تاریخ سررسید در آییننامه بند (ه) تبصره 5 قانون بودجه، با پیشنهاد سازمان برنامهوبودجه کشور و با کسب نظر از بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و فعالان اقتصادی از سوی هیات وزیران اصلاح شود.
دوم، نرخ تنزیل اسناد خزانه تبصره 36 قانون بودجه سال 95 به عنوان هزینههای قابل قبول مالیاتی مورد پذیرش قرار گرید.
سوم، خسارت پیمانکاران ناشی از تنزیل اسناد خزانه در سالهای 94 و 95 از محل لایحه قانونی راجع به تبصره 80 قانون بودجه 1356 جبران شود.
چهارم، کمیته بازار باز با محوریت بانک مرکزی تشکیل شود تا بانک مرکزی به عنوان بازارگردان بازار عرضه و تقاضای اوراق بدهی، نرخ بهره سیاستی را تا رسیدن به نرخ تعیین شده در سیاستهای اقتصادی کشور تنظیم کند.
پنجم، وزارت اقتصاد مکانیزمی برای اعطای سپردههای حسن انجام کار قبل از پایان پروژه به منظور تأمین نقدینگی پیمانکاران پیشبینی کند.
ناهماهنگیها در دولت مشکلآفرین است
ماشاالله عظیمی، دبیرکل اتاق تعاون نیز با تأیید مشکلاتی که در مورد صدور اسناد خزانه اسلامی وجود دارد، تصریح کرد: مهمترین مشکل بخش غیردولتی، تأمین مالی است. نرخ تنزیل و نقد شوندگی آسیب زیادی به پیمانکاران وارد کرده و باعث شده که در بازارهای داخلی و خارجی دچار مشکلات زیادی شوند.
به اعتقاد وی مثلث وزارت اقتصاد، سازمان برنامهوبودجه و بانک مرکزی با هم هماهنگ نیستند و همین مسئله زمینهساز مشکلات زیادی میشود.
در پایان مقرر شد برای رسیدگی به پیشنهادات جدید مطرح شده در این حوزه، کمیتهای با حضور اتاق ایران، بانک مرکزی، سازمان بورس، مجلس، سازمان برنامهوبودجه، خزانهداری کل کشور و کمیسیون اقتصاد دولت تشکیل شود.
نظر شما