رئيس اتاق مشترک بازرگاني ايران وقزاقستان در گفتگو با اگزیم نیوز با اشاره به سفر اخیر خود به کشور روسیه گفت: در این سفر دو موضوع با اهمیت شامل رفع مشکلات ال سی داخلی و زمینه های گسترش صادرات محصولات کشاورزی و مواد غذایی به روسیه عنوان مطرح شد.
امیر عابدی ادامه داد: به بیان دیگر ظرفیتهای زیاد و متنوعی برای توسعه روابط ایران و روسیه وجود دارد و دو دولت اراده لازم را برای گسترش این روابط و استفاده از ظرفیتهای موجود دارند. خوشبختانه یکی از صنایعی که به نسبت سایر صنایع در کشور ما به روزتر است، صنایع غذایی است.
وی افزود: همچنین این صنعت با توجه به ظرفیتهایی که در بخش کشاورزی در کشور ما وجود دارد، میتواند یکی از برندهای صادراتی بهخصوص در بازارهای بینالمللی و منطقهای باشد.
به گفته رئيس اتاق مشترک بازرگاني ايران وقزاقستان روسیه بخش قابل توجهی از محصولات کشاورزی و مواد غذایی مورد نیاز خود را از طریق واردات تأمین می کند. اما حضور رقبای ما در منطقه چون آذربایجان، مصر و ترک ها موجب شده جایگاه ایران تضعیف و کمرنگ شود.
وی اضافه کرد: به عبارت دیگر روسیه از بازار بزرگی برای صادرات برخوردار است و بهرغم تعاملات مثبت سیاسی و شرایط مطلوب جغرافیای ایران با روسیه، کشور ما در تصاحب بازارهای روسیه ناکام بوده و سهم ایران از محصولات صادراتی به روسیه تنها 1/ 0 درصد است.
عابدی تصریح کرد: بنابراین ضروری است تولیدکننده و صادرکننده ایرانی در کنار یکدیگر حضور یکپارچه داشته و در این میان با عقد قرارداد با روس ها می توانند زنجیره تامین محصولات کشاورزی و غذایی آن ها را مهیا کنند. بدین ترتیب ما باید از نگاه مقطعی و فصلی به این بازار دوری کنیم تا شاهد موفقیت باشیم.
وی با بیان اینکه بدعهدی برخی تجار ایرانی بازار کشاورزی روسیه را به سمت ترکیه و کشورهای همسایه سوق می دهد،گفت: نباید در صادرات محصولات کشاورزی ظاهر قرارداد با اصل قرارداد متفاوت باشد و این درحالی است که برخی تاجران ایرانی با صادرات کالای بی کیفیت منجر به بی اعتمادی نسبت به کالاهای ایرانی در بازارهای هدف می شوند.
به گفته رئيس اتاق مشترک بازرگاني ايران وقزاقستان نهادسازی و تقویت زنجیره عرضه، تداوم و پایداری در صادرات کشاورزی را تضمین و اعتماد طرف های تجاری را افزایش میدهد. تلاش برای ایجاد نهادهای تجاری مرتبط با تولیدکنندگان و حرکت به سمت زنجیره عرضه ورود و بقا در این بازار را افزایش می دهد.
عابدی اظهار کرد: موضوع دیگری که در سفر به روسیه در حوزه تجارت در بخش بانکی به گوش فعالان اقتصادی خوش نشسته بود، رفع مشکلات ال سی داخلی بود. در واقع با فراهم شدن ال سی داخلی می توان شاهد تقویت نظام بانکی بود و بدین ترتیب ما می توانیم با کمک از صندوق ضمانت و بانک توسعه صادرات در کاهش ریسک اعتباری تلاش کنیم و همچنین به رونق اقتصادی بپردازیم.
به گفته وي مي توان به ايرانيان مقيم در كشور روسيه به عنوان سرمايه هاي انساني نگاه كرد. همچنين بازاريابي در روسيه با توجه به اينكه كشور بزرگ و پهناوري است احتياج به بازاريابي ميداني و حضور مستمر دارد تا بتوانيم در زنجيره تامين اين كشور نقش بزرگي را ايفا كنيم.
وی ادامه داد: سالهاست روابط بانکی ما با روسیه به صورت سنتی انجام می شود. به بیان دیگر معاملات بانکی دو کشور از طریق شرکت های واسطه ای یا حائل که در این کشور به ثبت رسیده انجام می شود.
رئيس اتاق مشترک بازرگاني ايران و قزاقستان با تاکید بر ضرورت افزایش صادرات غیرنفتی، خواستار توجه بیشتر وزارت صنعت، معدن و تجارت به تجار و صادرکنندگان به بازار روسیه شد. به گفته وی با فرهنگسازی در حوزه صادرات باید به سمت سویی بود که صادرکنندگان با توجه به ظرفیتها به سمت ایجاد شرکتهای بینالمللی بروند. همچنین استفاده از راهکارهای علمی در دستور کار فعالان اقتصادی قرار بگیرد که هزینههای سنگین و ریسکهای بالای به آنها تحمیل نشود.
عابدی ادامه داد: اگر بتوانیم با حمایت از صادرکنندگان و فعالان اقتصادی در کشور روسیه شرکت های مشترک تاسیس کنیم و در حوزه صادرات چون سردخانه، انبار، برندسازی و تبلیغات و ... سرمایه گذاری انجام دهیم می توانیم در بازارهای سایر کشورها جایگاه قابل قبولی کسب کنیم.
وی افزود: البته در این راه وجود یک کمیته نظیر اتاق مشترک یا اتاق ایران و یا اینکه سازمان توسعه تجارت یا وزرات خارجه نیاز است تا هزینه ها را به صورت شفاف بررسی کند. نمونه این مطلب را می توان در سرمایه گذاری کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران در آستاراخان عنوان کرد.
رئيس اتاق مشترک بازرگاني ايران و قزاقستان اضافه کرد: بندر آستراخان روسیه از جمله پایانه های دریایی این کشور در دریای خزر برای تجارت با ایران است. منطقه آستراخان، بخشی از ناحیه جنوب روسیه و وابسته به منطقه اقتصادی ولگا است. واقع شدن این منطقه در تقاطع مسیرهای تجارت، بسترهای مناسبی را جهت توسعه زیرساخت های حمل و نقل منطقه فراهم آورده است. منطقه آستراخان یکی از قطب های استراتژیک و با اهمیت حمل و نقل است.
به گفته عابدی در حال حاضر ناوگان ما نتوانسته جایگاه مطلوبی را در عرصه حمل و نقل دریایی در مقایسه با کشورهای منطقه کسب کند. البته این سیاست بدین معناست که ما باید بخشی از سرمایه گذاری های کشور را به کشورهای منطقه برده و در آنجا به کار گیریم. بنابراین پیام کشت فراسرزمینی نیز همین بحث است.
وی با اشاره به توسعه کشت فراسرزمینی عنوان کرد: ما در سالهای آینده با بحران زیست محیطی دست و پنجه نرم می کنیم، لذا برای جلوگیری از پیامدهای بدتر باید این مقوله را گسترش دهیم. از سوی دیگر سرمایه گذاری در این حوزه ها موجب پیشرفت کشور و گسترش دامنه تجارت ما می شود.
رئيس اتاق مشترک بازرگاني ايران و قزاقستان ادامه داد: در این راستا باید بسترهای مناسب و زیرساخت های لازم تامین شود و از حضور شرکت های خصولتی و کاغذی جلوگیری شود؛ ضربه ای که این شرکت ها در ده سال گذشته به پیکره اقتصاد کشور زده اند جبران ناپذیر است. بلکه در این راستا باید نگاه ها به سمت بخش خصوصی باشد؛ چرا که بهترین سرمایه در حال حاضر بخش خصوصی است و باید به آن بها داده شود.
عابدی در خصوص اخبار مهم کشور قزاقستان گفت: مهرماه سال جاری نمایشگاهی با حضور جمعی از فعالان اقتصادی در این کشور برگزار می شود. ایران و قزاقستان از دیرباز با یکدیگر در حوزه سیاسی مناسبات خوبی داشتند، اما با وجود تلاش های فراوان برای توسعه روابط اقتصادی و تجاری، به توفیق های لازم در این بخش دست نیافتند.
وی با بیان اینکه معدن، کشاورزی، خدمات فنی و مهندسی و گروه های کالایی مصرفی می تواند از زمینه های همکاری ایران و قزاقستان است، اضافه کرد: افزایش مبادلات تجاری ایران و قزاقستان نیازمند رفع برخی موانع است که موانع بانکی از جمله آن است.
به گفته وی ما نیازمند یک مدیریت واحدی هستیم تا بتواند حرف آخر را بزند. به بیان دیگر ما در بالقوه کردن فرآیندها بالفعل ضعف داشتیم و داریم. اگر بتوانیم مشکلات بانکی که بزرگترین مانع رسیدن ما به توسعه اقتصادی دو كشور است را رفع کنیم قطعا تراز تجاری و همچنین حوزه اقتصادی براي ايران و قزاقستان رونق پیدا خواهد کرد. از سوي ديگر بايد به اين نكته توجه داشت كه مزيت ترانزيت ايران براي قزاقستان يك فرصت مهم تلقي مي شود.
نظر شما