مجتبی خسروتاج درمورد وضعیت صادرات غیرنفتی در سال جاری گفت: عملکرد صادرات غیرنفتی در 4 ماه ابتدای امسال بیانگر این است که ابزارهای موجود برای پشتیبانی و حمایت از صادرات در مقایسه با رقبا کفایت نمیکند و باید در عرصه وسیعتری گسترش یابد.
وی افزود: این حمایتها مستلزم عزم ملی در همه ارکان نظام است و نیاز است در بعد قانونگذاری بستههای حمایتی مناسبی برای توسعه صادرات طراحی شود. در سال گذشته به دلیل محدودیت در منابع رقم مورد انتظار برای بسته حمایت از صادرات در قانون بودجه منظور نشد.
قائم مقام وزیر صنعت افزود: فضای کلان کسب و کار کشور نیازمند توجه ویژه است و همه قوا در بهبود این فضا نقش دارند تا تولید کننده و سرمایهگذار بتواند در شرایط مناسب و همسان با رقبا به صادرات بپردازد.
خسروتاج بیان داشت: در مرحله اجرا ضروری است سازمانهای درگیر با فرایند صادرات از جمله سازمان توسعه تجارت، گمرک، شبکه بانکی، بخش حمل و نقل و دستگاههای کنترل کننده کیفیت کالا و نظارت بر استانداردهای اقلام صادراتی و ... همگی با نگاه ویژه بیش از پیش صادرات را حمایت کنند.
وی همچنین گفت: بخشی از تلاش برای جبران کاهش در صادرات به خود صادرکنندگان برمیگردد که باید بتوانند در مدیریت بنگاهی و شرکتی، کاهش هزینهها، رقابتی شدن، ارتقای محصول و سازوکار ورود به بازارهای جهانی توجه بیشتری مبذول کنند.
خسروتاج بیان داشت: در اولین جلسه شورای عالی توسعه صادرات غیرنفتی در اواخر فروردین ماه سال جاری از مهمترین عوامل کاهش صادرات غیرنفتی که مورد بحث قرار گرفت، عدم رقابتی بودن بخشی از محصولات در بعد قیمت بود، ولی غیررقابتی بودن فقط در قیمت نیست و عوامل دیگری نیز در آن نقش دارند که مقرر است در دستور کار جلسات آتی شورا قرار گیرد.
وی افزود: عامل همکاری بانکی ایران با سایر کشورها نیز در تسهیل و توسعه صادرات کالا و خدمات نقش کلیدی دارد که هنوز نتوانسته رضایت جامعه صادرکنندگان را جلب کند و توجه بیشتر بانک مرکزی و شبکه بانکی را میطلبد.
رئیس کل سازمان توسعه تجارت افزود: موارد ذکر شده عوامل عمومی است که در کلان و صادرات موثر است و باعث شده صادرات غیرنفتی نتواند به رشد مورد نظر برسد، ولی علاوه بر آن صادرات هر یک از گروههای مختلف کالایی که از هدف تعیین شده عقب هستند، دلایل خاص خود را دارند.
قائممقام وزیر صنعت بیان داشت: از جمله کاهش 550 میلیون دلاری صادرات در بخش محصولات شیمیایی و پتروشیمی به علت مشکلات چند ماه گذشته برای صدور این محصولات به کشور چین بوده است.
خسروتاج گفت: کشور چین اخیرا مقررات خاص در موضوع مبارزه با پولشویی و ارتباط یکپارچه سیستم گمرکی و بانکی ایجاد کرده که تشریفات ورود و کالا به چین را سختتر از گذشته کرده است.
وی بیان داشت: بخش دیگر از این کاهش برمیگردد به کالاهایی مثل فولاد و مس که به دلیل تاکید بر تامین بیشتر بازار داخل، ظرفیت صادراتی کاهش یافته است.
وی گفت: در نتیجه به علت اولویت تامین نیاز داخلی، حدود 600 میلیون دلار در 4 ماهه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل، کاهش در صادرات این دو قلم کالا مس و ورقهای فولادی ایجاد شده است. از دیگر اقلام کاهشی میتوان به برخی محصولات کشاورزی از جمله پسته اشاره کرد که به دلیل صادرات بالای محصول در سال گذشته، با توجه به اینکه برداشت محصول در سال جدید حدودا در شهریور ماه صورت میگیرد، لذا تناژ زیادی از سال گذشته برای صادرات در سال جدید باقی نمانده است.
رئیس سازمان توسعه تجارت تصریح کرد: باقیمانده کاهش صادرات 4 ماهه نیز مربوط به کاهش در صادرات میعانات گازی بوده است.
خسروتاج تصریح کرد: اقلام مورد اشاره در مجموع حدود ۱.۴ میلیارد دلار کاهش ارزش صادرات غیرنفتی را در 4 ماهه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل رقم زده که معادل 9.5 درصد میشود.
وی افزود: عملکرد صادرات در سال گذشته نسبت به سال 94 حدود 3.5 درصد رشد ارزشی و 38 درصد رشد وزنی داشته، لذا در واقع در سال 95 کاهشی نداشتیم، اما موفق به نیل به هدف 50 میلیارد دلاری نشدیم.
وی گفت: بر این اساس میتوان نتیجه گرفت تنوع بخشی به اقلام صادراتی یک نیاز ضروری است و باید ظرفیتسازی جدید در محصولات صادراتی ایجاد شود.
منبع: فارس
نظر شما