دکتر حسین عبده تبریزی، کارشناس بازار سرمایه و مدرس دانشگاه در ارتباط با راه اندازی بورس ارز به اگزیم نیوز گفت: بورس ارز، جزو بازار آتی است. هدف بورس، شورای بورس، سازمان بورس، وزارت اقتصاد و بانک مرکزی از ایجاد این بازار، پوشش ریسک صادر کنندگان و واردکنندگان است.
وی افزود: ایجاد چنین بازاری برای پوشش ریسک است تا صادرکننده و واردکننده مطمئن باشند که در آینده می توانند ارز خود را بفروشند و بخرند. با این حال هر جا بازاری برای پوشش ریسک ایجاد شود عده ای که در آن بازار فعالیت نمی کنند برای کسب سود به آن بازار می پیوندند.
دکتر عبده تبریزی ادامه داد: با توجه به اینکه در طول چهل سال گذشته نرخ ارز همواره افزایشی بوده است، فروشندگان ارز چندان نگران قیمت آتی نیستند و بنابراین کمتر در این بازار شرکت می کنند. اما خریداران علاقه مندند در بازار به عنوان خریدار شرکت کنند به لحاظ علاقه سفته بازان و کسانی که برای سود وارد بازار می شوند، اگر عرضه کننده ای وجود نداشته باشد بازار می تواند وجه غالب سفته بازارنه داشته باشد و گرایش به بالا بردن قیمت ها در آن عمده شود.
وی با اشاره به این نکته که این بازار می تواند به سمتی حرکت کند که نه تنها پوشش ریسک نداشته بلکه وجه سفته بازارنه نیز داشته باشد تاکید کرد: برای جلوگیری از گرایش بازار مذکور به سمت سفته بازی حضور بانک مرکزی به عنوان مالک حداقل 50 درصد ارز کشور در این بازار ضرورت تام دارد. اگر بانک مرکزی فعالانه در این بازار شرکت کند و سیاست های ارزی خود را از طریق این بازار پیش ببرد بورس ارز موفق خواهد بود.
وی در پایان خاطر نشان کرد اگر بانک مرکزی بازار را به حال خود رها کند و فعالانه در آن شرکت نکند و سیاست های خود را از طریق این بازار به اجرا نگذارد، احتمال اینکه بازار عمدتا وجه سفته بازی ارز به خود بگیرد بسیار زیاد است.
نظر شما