هیات اقتصادی ایرانی به سرپرستی مسعود خوانساری، رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران یکم آذر ماه به منظور برگزاری نشست های اقتصادی وارد اتریش شد. دیدارهای هیات اقتصادی اعزامی از سوی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران به کشورهای اتریش و آلمان، با حضور در ایالت کرینتیا آغاز شد. جایی که فعالان اقتصادی ایرانی با خوشامدگویی یورگن مندی، رئیس اتاق بازرگانی کلاگنفورت، مرکز ایالت کرینتیا و جوزف هرک، رئیس اتاق بازرگانی اشتایرمارک مورد استقبال قرار گرفتند. در ابتدای مراسم گزارشی از وضعیت اقتصادی ایالت کرینتیا و اشتایرمارک روابط اقتصادی دو کشور ایران و اتریش ارائه شد. در این گزارش مسوولان بخش خصوصی اتریش نسبت به گسترش همکاریهای اقتصادی و محکمتر شدن روابط با ایران ابراز امیدواری کردند.
در این مراسم آقای خوانساری ضمن ابراز تشکر از دعوت به عمل آمده از هیات ایرانی گفت: امیدوارم این دیدار و مذاکراتی که امروز بین اعضای تجاری دو طرف انجام میپذیرد، بیش از پیش راهگشای احیا و توسعه روابط اقتصادی دو کشور باشد. روابط میان دو کشور اتریش و ایران از حدود ۱۶۰ سال پیش تا امروز ادامه داشته و همواره با کمترین نوسان در جریان بوده است. ما از یاد نخواهیم برد که اتریشیها به شایستگی میزبانی برخی از مهمترین جلسات مذاکرات هستهای ایران را برعهده گرفتند.
رئیس اتاق تهران با بیان اینکه در زمينه اقتصادي همكاري خوبي بين دو كشور حاكم است که فراتر از مبادلات تجاري به يك همكاري با ابعاد وسيعتر در زمينههاي مختلف انتقال تكنولوژي و سرمايهگذاري مشترك تبديل شده است، افزود: در كنار روابط سياسي و اقتصادي، ارتباطات فرهنگي نيز بين دو كشور جاري است. اتريش و ايران در كشورهاي يكديگر داراي مؤسسه و رايزني فرهنگي هستند. در ايران انجمن دوستي پارلماني ايران و اتريش و در اتريش انجمن دوستي اتريش و ايران تشكيل شده است. ضمن اینکه دانشجويان زيادي نيز از ايران در اتريش تحصيل ميكنند.
خوانساری در ادامه به اهمیت روابط ایران و کشورهای اروپایی پرداخت و گفت: برای ایران، روابط با کشورهای اروپایی چه به لحاظ اقتصادی و چه به لحاظ صنعتی همیشه پراهمیت، محکم و گسترده بوده است. به این دلیل که اقتصاد و صنعت ایران و اروپا به نوعی تکمیلکننده هم هستند. از سوی دیگر حضور گسترده ایرانیان در اروپا و خدماتی که برای توسعه و شکوفایی اروپا انجام دادهاند، عامل مهم دیگری در بسط و گسترش این روابط محسوب میشود. اکثریت قریب به اتفاق ایرانیان ساکن در اروپا از اقشار تحصیلکرده، پزشک و استاد دانشگاه یا تاجر و صاحب سرمایه هستند. این نیرو، پشتوانه خوبی برای همکاریهای بین دو کشور است و موجب میشود که طرفین بتوانند از ظرفیتهای فرهنگی یکدیگر به نحو شایستهای استفاده کنند.
او در ادامه افزود: از سوی دیگر توجهی که کشورهای اروپایی و همچنین اتحادیه اروپا به آسیای مرکزی و همسایگان شمالی ایران دارند، موقعیت ژئوپولتیک منحصر به فردی را برای ایران به وجود آورده است تا این کشورها از آن بهره ببرند. حضور جمهوری اسلامی ایران در این منطقه و تجارب میدانی و نزدیکی کشور ما با کشورهای منطقه از دیگر نقاط قوت جمهوری اسلامی و نیاز کشورهای اروپایی بر آگاهی و آشنایی از این ظرفیتهاست. بر این اساس اطمینان داریم که اتحادیه اروپا و ایران طرفدار یک روابط گسترده عمیق، دراز مدت و با احترام متقابل و بدون دخالت در امور یکدیگر هستند.
او در ادامه گفت: اکنون با اجرایی شدن برجام، ایران بهعنوان یک اقتصاد نوظهور مورد توجه سرمایهگذاران خارجی قرار گرفته و به دلیل دارا بودن مزایایی چون منابع فراوان انرژی و معدنی، واقع بودن در شاهراه اصلی ترانزیت خاورمیانه، دسترسی به آبهای آزاد، ظرفیت بالا در بخش صنعت، معدن و گردشگری وهمچنین فراوانی نیروی کار جوان و تحصیلکرده، یکی از بهترین مقاصد سرمایهگذاری تلقی میشود. حضور بیش از 200 هیات خارجی در سطوح عالی دولتی و خصوصی در دوره پسابرجام در ایران، گواه این واقعیت است. تمامی این کشورها متمایل به سرمایهگذاری در ایران بودند و خوشسابقگی کشور ما در پرداخت بدهیهای خارجی، بر آمادگی این کشورها افزوده است. قطعاً این همکاریها باید با نگاه درازمدت و بر پایه جذب سرمایه، انتقال دانش فنی و فناوری، اجرای طرحهای مشترک و تولید محصولات صادراتمحور صورت گیرد.
رییس اتاق تهران همچنین به ضرورت حل مشکلات بانکی اشاره کرد و گفت: به اذعان آمار و ارقام، اقتصاد ایران پس از یک دوره نسبتا طولانی رکود، اکنون در جهت رشد و توسعه اقتصادی قرار دارد و ورود سرمایه خارجی به کشور از سوی هر کشور دیگری، میتواند به مثابه یک فعالیت برد-برد باشد، چرا که رونق اقتصادی به واسطه سرمایهگذاری خارجی شتاب قابل توجهی خواهد گرفت. اما متاسفانه به دلیل تحریمهای ظالمانه، نظام بانکی ایران از نظام بانکداری بینالمللی، سالها به دور مانده و به رغم حصول توافق هستهای، باز هم مشکلات کوچک و بزرگی در ارتباطات بانکی که شاهراه روابط اقتصادی است، پابرجاست. رفع این مشکلات که پیشنیاز روابط تجاری و سرمایهگذاری است به یک اراده قوی میان مسئولان دولتی نیاز دارد.
او گفت: به اعتقاد ما اتریش با همه امکانات و تواناییهایی که ذکر شد و سابقه خوبی که به لحاظ ساختار صنعتی و فنی از سالهای گذشته در ایران به جای گذاشته است، یکی از کشورهایی است که میتواند موقعیت و جایگاه ویژهای در آینده روابط تجاری و اقتصادی ایران داشته باشد، و این جایگاه نه تنها در بخش دولتی بلکه در بخشهای خصوصی دو کشور نیز بهوضوح دیده میشود. با توجه به جایگاه ایالتها و استانها در اقتصاد اتریش، نهادینه شدن همکاریهای بین استانی میتواند به یکی از مولفههای مهم و مکمل سایر ابعاد روابط اقتصادی دو کشور تبدیل شود.
مسعود خوانساری در انتها باردیگر بر گسترش روابط اقتصادی بین اتریش و ایالت کرینتیا با ایران تاکید کرد و گفت: اینجانب یک بار دیگر آمادگی کامل اتاق بازرگانی تهران را بهعنوان بزرگترین تشکل بخش خصوصی ایران برای کمک و همکاری در این زمینه اعلام میکنم و امیدوارم اینگونه تبادل هیاتهای تجاری بین دو کشور به انجام هرچه سریعتر و عمیقتر همکاریهای فنی-تجاری منجر شودپیش از این نیز فعالان اقتصادی ایالت اشتایرمارک در بهمن ماه سال 1394 در اتاق تهران حضور پیدا کرده بودند و علاوه بر امضای تفاهمنامه همکاری میان اتاقهای تهران و اشتایرمارک، قراردادهای همکاری بین صنعتگران ایرانی و اتریشی نیز به امضا رسیده بود.
در ادامه این سفر هیات ایرانی برای مذاکره با بازرگانان اشتایرمارک وارد این ایالت شد و مورد استقبال جوزف هرک رئیس اتاق بازرگانی اشتایرمارک قرار گرفت و در نشستی مشترک شرکت کرد.
در ابتدای این دیدار جوزف هرک با بیان این که ایران به عنوان یک مقصد مهم صادراتی و شریک اقتصادی برای اتریش و به خصوص ایالت اشتایرمارک محسوب میشود، گفت: ما در زمینههای مختلف اقتصادی مانند خدمات فنی و مهندسی، خودروسازی و محیط زیست به دنبال همکاری و مشارکت با ایران هستیم. همچنین بسیار علاقمندیم که از طریق به اشتراک گذاشتن اطلاعات و برقراری روابط مشترک و دو جانبه بتوانیم خلاءهای موجود را برطرف و به شرکتها کمک کنیم که بتوانند روابط جدیدی با یکدیگر آغاز بکنند.
رییس اتاق تهران نیز با اشاره به موقعیت جغرافیایی مهم و سوقالجیشی ایران در منطقه خاورمیانه و غرب آسیا از مزیتهای ترانزیت کالا از شرق به غرب و شمال و به جنوب منطقه با مشارکت ایران گفت. مسعود خوانساری با بیان این که ایران امنترین کشور منطقه است، افزود: ذخایر نفت و گاز، مواد مختلف معدنی با گسترده منحصربفرد و برخورداری از نیروی انسانی جوان و تحصیلکرده از مزیتهای قابل توجه اقتصاد ایران است.
مسعود خوانساری ادامه داد: پس از برجام و رفع محدودیتهای ظالمانه، اقتصاد ایران قابلیت تبدیل شدن به یک اقتصاد نوظهور را پیدا کرده است . میتواند سرمایه زیادی جذب کند. ایران میتواند 50 میلیارد دلار سالانه سرمایه خارجی جذب کند و ما امیدوارم با برطرف شدن موانع بانکی ارتباط ایران با کشورهای اروپایی از جمله اتریش و ایالت اشتایرمارک در سرمایهگذاری در پروژههای مشترک بیشتر شود. برگزاری چنین نشستهایی نیز در جهت بهبود روابط و افزایش حجم تجارت دو کشور است.روابط بانکی هنوز به سطح مطلوب نرسیده است
در ادامه این نشست مینراد هوفر، معاون اتاق بازرگانی اشتایرمارک نیز خطاب به رییس اتاق تهران و هیات اقتصادی ایرانی گفت: بسیار خوشحال هستیم که در پاسخ به سفر ما به تهران و ملاقاتی که با اعضای اتاق بازرگانی تهران داشتیم به ایالت اشتایرمارک سفر کردید. امیدواریم که جلسات بین هیات ایرانی و طرف اتریشی به خوبی پیش رود و به نتایج مثبتی برسد.
او ادامه داد: سفر هیات ایرانی به ایالت اشتایرمارک نشاندهنده این است که توافقی که ما در سفر به تهران داشتیم و تفاهمنامهای که امضا کردیم، تنها روی کاغذ نبوده و دیدار ما از تهران بازدیدی از جانب شما داشته است که منجر به ارتباط قویتر شرکتها با هم میشود. در فاصله سفر هیات اتریشی به ایران و سفر ایرانیها به اتریش دو شرکت ایرانی و اتریشی توانستند به نتیجه خوبی برسند و با یکدیگر قرارداد همکاری امضا کنند.
محمدرضا بختیاری، معاون امور بینالملل اتاق تهران نیز گفت: در سالهایی که ایران تحت فشار تحریمهای اقتصادی قرار داشت هیچگاه فعالیتهای اقتصادی خودش را متوقف نکرد. ایران سعی کرده است که نیازهای خودش را در داخل تامین کند و به این وسیله توانسته بسیاری از زیرساختهایش را توسعه دهد. به نظر من این افتخار مهمی است که به وسیله نیروی انسانی کشور خودمان به این موفقیت دست پیدا کردیم. البته در این میان نیازهایی که در داخل قابل تامین نبودند را هم از طریق کشورهای شرقی برطرف کردیم.
بختیاری ادامه داد: آنچه که در دوره بعد از لغو تحریمها اهمیت دارد، برقراری مجدد روابط بانکی است که هنوز به سطحی که باید نرسیده است. صنایع ایران از دیرباز با صنایع کشورهای اروپایی هماهنگ شده و از کشورهایی مانند ایتالیا، فرانسه، آلمان و اتریش میتوان به عنوان شرکای قدیمی و باسابقه تاریخی در ایران یاد کرد که زیرساخت صنایع ما را تشکیل دادهاند.
بعد از صحبتهای روسای اتاق بازرگانی تهران و ایالت اشتایرمارک، اعضای اتاق بازرگانی ایالت اشتایرمارک به معرفی خوشههای صنعتی و شرکتهای این ایالت پرداختند. همچنین در مدت زمانی که هیات اتریشی و ایرانی برای جلسات مذاکره مستقیم آماده میشدند، مسعود خوانساری در گفتوگو با تلویزیون اتریش از برجام به عنوان یک توافق بینالمللی یاد کرد که همه کشورها صرفنظر از موضوعات داخلی خودشان باید به آن پایبند باشند.
رییس اتاق تهران همچنین دیروز در جلسهای خصوصی با جوزف هرک، رییس اتاق ایالت اشتایرمارک حضور پیدا کرد. که در آن درباره وضعیت اقتصادی ایالت اشتایرمارک گزارشی ارائه شد. براساس این گزارش این ایالت در زمینه صنعت خودرو در سطح پیشرفته فعالیت میکند و بخش اعظمی از قطعات خودروهای شناخته شده فرانسوی و آلمانی در این ایالت ساخته میشود. بخش تحقیق و توسعه در ایالت اشتایرمارک بسیار فعال است و به تمام کارخانههای این ایالت خدمات میدهد. صنعت هوایی و انرژیهای پاک از دیگر زمینههای اقتصادی موفق در اشتایرمارک است. تولید ناخالص داخلی این ایالت حدود 38 میلیارد یورو برآورد شده است و نزدیک به چهار میلیارد یورو در این ایالت صرف تحقیق و توسعه میشود. اتاق بازرگانی ایالت اشتایرمارک در حوزه آموزشهای فنی و حرفهای فعال است. بخش جالب توجه این مجموعه، بخش استعدادیابی است که نزدیک به یک میلیون یورو برای این بخش هزینه شده است و طی آن از نوجوانان 13 تا 15 سال استعدادیابی انجام میشود.
خوانساری همچنین پس از این نشست در ضيافت نهار به دعوت جرج نيل، رييس فدراسيون ايالت اشتايرمارك شركت كرد. این فدراسيون از ٣٨٠ شركت تشكيل شده كه در حوزه فلزات، ماشين آلات، الكترونيك، صنایع غذايي، چوب و كاغذ فعاليت ميكند.
بعد از جلسات مذاکره و گفتوگو در اتاق بازرگانی ایالت اشتایرمارک، برنامه بازدید هیات ایرانی از صنایع و کمپانیهای مختلف شهر گراتس آغاز شد. اولين بازديد هیات ایرانی از كمپاني Andritz pumps صورت گرفت که تولیدکننده موتورهای صنعتی، پمپهای استاندارد و موتور شناور و ... است. این کمپانی با بیش از 100هزار مترمربع از معروفترين کارخانجات شهر گراتس است.
هيات اقتصادي اتاق تهران همچنین در ادامه برنامههای خود در شهر گراتس از شرکت TCM نیز بازدید کرد. اين كمپاني یک شرکت بینالمللی ارائهدهنده خدمات مدیریتی و مشاوره در حوزه صنعت برای افزایش بهرهوری و ارزش افزوده است. این شرکت در کشورهای اتریش، مجارستان، لهستان، آلمان، جمهوری چک، لوکزامبورگ و چین دفتر دارد.
نظر شما