زمان یکسان سازی ارز مشخص نیست

سیف: حرکت تدریجی به سمت یکسان سازی ارز آغاز شده است/دیواندری: امکان تک نرخی شدن ارز تا یک ماه آینده و حتی تاخیر تا سال آینده وجود دارد

رئیس کل بانک مرکزی از آغاز حرکت تدریجی به سوی ارز تک نرخی خبر داد و گفت: بازار مشتقات ارزی راه اندازی می شود. ولی الله سیف در بازدید از بیست و دومین نمایشگاه مطبوعات، در رابطه با بازار ارز و ارز تک نرخی گفت: اولین قدم ما این است که به مرحله یکسان سازی نرخ ارز برسیم و متعاقب آن وقتی ثبات و آرامش کامل حاصل شود، حتما بازار مشتقات ارزی نیز شکل خواهد گرفت.

رئیس کل بانک مرکزی از فراهم شدن شرایط لازم برای یکسان سازی نرخ ارز خبر داد و گفت: تلاش می کنیم که تا پایان سال، طرح یکسان‌سازی نرخ ارز به اجرا گذاشته شود. وی گفت: در حال حاضر فاصله نرخ ارز در بازار آزاد و مبادله ای بسیار کاهش یافته و فاصله چندانی با ارز تک نرخی نداریم.

سیف با تاکید بر اینکه یکسان سازی نرخ ارز به صورت تدریجی انجام خواهد شد، افزود: در حقیقت این اقدام از هم اکنون در حال انجام است اما اینکه چه زمانی نهایی شود، بستگی به سرعت ارتباطات بین المللی دارد.

سیف سپس از رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار و دیگر مسوولان بازار سرمایه درخواست کرد که بانک مرکزی را در به انجام رساندن این هدف مهم یاری دهند.

رییس کل بانک مرکزی در پاسخ به این سوال که نرخ ارز در این فرآیند تدریجی چگونه تعیین خواهد شد؟ اظهار داشت: بانک مرکزی تعیین قیمت نخواهد کرد و امر قیمت گذاری را بازار انجام خواهد داد.

به گفته سیف، نرخ ارز از آغاز دولت یازدهم تاکنون روند مطلوبی را طی کرده و از نوسانات شدید به دور بوده که امید می رود از این پس نیز همین روند ادامه داشته باشد.

رئیس کل بانک مرکزی همچنین گفت: بنا بر علائمی که دیده می شود، پس از انتخاب ترامپ هم مسلما برجام مسیر خود را طی خواهد کرد و با توجه به نوع اقداماتی که از گذشته انجام شده، باید از مهمترین بانک‌های بزرگ بین المللی رفع ابهام شود.

وی در پاسخ به این پرسش که با توجه به اینکه در سال پایانی دولت هستیم، آیا دولت برنامه «ارز تک نرخی» را در این مدت اجرا می کند؟ گفت: این موضوع یکی از مهم ترین اقداماتی است که بانک مرکزی در صدد است که آن را انجام بدهد، البته این کار آغاز شده است.

سیف خاطرنشان کرد: برنامه ما به گونه ای نیست که در مقطعی اعلام کنیم که ارز تک نرخی شد، بلکه اقداماتی را آغاز کردیم و مراحل آن را طی می‌کنیم. زمانی این اتفاق می افتد و آن را اعلام می‌کنیم که تمام مردم این اتفاق را لمس کنند، بنابراین به تدریج به سمت تک نرخی شدن ارز پیش می‌رویم.

وی افزود: از موضوعاتی که باید توجه داشت، این است که یکی از اساسی ترین پیش نیازهای این اقدام عادی بودن روابط و برنامه‌های بین بانکی ماست که در حال حاضر رضایت بخش نیست. با وجود تفاهم‌هایی که با طرف های مذاکره خصوصا آمریکاهی‌ها صورت گرفته، از نظر ما هنوز تعهدات را به صورت کامل انجام نداده اند.

سیف اظهارداشت: روند مثبتی در پیش داریم اما کُند است. البته ما تلاش می کنیم به این روند سرعت بدهیم و بتوانیم در فضایی قرار بگیریم تا این موضوع را به طور رسمی به مردم اعلام کنیم.

رئیس کل بانک مرکزی همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا فکر می کنید با آمدن ترامپ این اتفاق عملی شود؟ گفت: امیدواریم. واقعیت این است که نمی توان پیش بینی کرد اما بنا بر علائمی که دیده می شود مسلما برجام مسیر خود را طی می کند و با توجه به نوع اقداماتی که از گذشته انجام شده است، باید از مهمترین بانک‌های بزرگ بین المللی رفع ابهام شود، بخشی از این اقدام را ما انجام می دهیم، ضمن اینکه بیانیه‌هایی نیز صادر شد که کمک کرده تا این اقدام سرعت پیدا کند.

وی در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه آیا نرخ سود بانکی تا پایان سال تغییر پیدا می‌کند؟ گفت: نرخ سود متناسب با عرضه و تقاضای بازار روندی دارد؛ منتهی بانک مرکزی نظارت می کند که در دامنه‌ای قابل قبول باشد که وضعیت فعلی آن نیز بد نیست.

علی دیواندری، رئیس پژوهشکده پولی و بانکی نیز درباره تاثیر تحولات سیاسی رخ داده در دنیا و اثرگذاری آن بر اقتصاد کشور، اظهار کرد: همه بازارهای جهانی به نتیجه انتخابات آمریکا واکنش نشان دادند و طبیعی است که در کشور ما نیز این واکنش ها را ببینیم.
این مقام مسوول درباره تاثیر این رخدادها بر یکسان سازی نرخ ارز که از اهداف اعلام شده بانک مرکزی تا پایان سال است، افزود: بانک مرکزی برای پیاده کردن برنامه ها و سیاست هایش، مسیر خود را می رود و از بازارهای جهانی تبعیت نمی کند؛ در واقع مسایل داخلی کشور بیشتر از رخدادهای خارجی اهمیت دارد، زیرا مدل تغییر در کشور ما با دنیا متفاوت است.
دیواندری افزود: به عنوان نمونه در همه دنیا ارزش دلار کاهش یافته، اما در کشور ما بالا رفته است؛ مدلی که در کشور ما به این موضوع نگاه می شود یک مقدار متفاوت است. بانک مرکزی ارز را با همان نرخ شناور مدیریت شده، کنترل می کند. 
این مقام حوزه پولی و مالی کشور با تاکید بر ضرورت فراهم شدن شرایط برای تک نرخی شدن ارز گفت: در حوزه ارز یک مرجع رسمی اعلام نظر می کند؛ در واقع بانک مرکزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی تک نرخی شدن ارز را پیگیری می کنند و مرتب در حال کار هستند؛ با این حال باید بدانیم این یک موضوع پیچیده است و ابعاد مختلف دارد.
رییس پژوهشکده پولی و بانکی کشور افزود: اگر شرایط فراهم شود و اوضاع و احوال مناسب باشد بانک مرکزی تک نرخی شدن ارز را انجام می دهد؛ زیرا ثبات اقتصادی بعد از تک نرخی شدن، برای کشور بسیار مهم است.
دیواندری افزود: تک نرخی کردن ارز امکان برنامه ریزی برای تحقق اهداف مورد نظر را می دهد که در بخش کلان اقتصادی موضوع مهمی است.
وی درباره پیش بینی زمان تک نرخی شدن ارز گفت: «زمان آن را نمی توان پیش بینی کرد؛ امکان آن تا آخر سال مشخص نیست.»
رییس پژوهشکده پولی و بانکی تاکید کرد: اگر شرایط و الزامات این کار فراهم نشود ممکن است این کار تا پایان امسال به سرانجام نرسد و به تاخیر بیفتد؛ اگر شرایط فراهم شود ممکن است پیش از پایان سال جاری انجام شود. 
دیواندری افزود: تک نرخی کردن ارز، موضوع بسیار پیچیده ای است که به تورم و قیمت کالاها نیز مرتبط است؛ بنابراین نمی توان در یک لحظه این برنامه را اجرایی کرد؛ در واقع نرخ ارز روی متغیرهای مختلف اثرگذار است و باید این موضوع نیز در نظر گرفته شود.

کد خبر 14807

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 12 =